transponowanie mnożenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
cat91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

transponowanie mnożenia

Post autor: cat91 »

Witam,

mam pytanie odnośnie bardzo podstawowego działania na macierzach, a jednak sprawił mi problem. Mianowicie mam obliczyć \(\displaystyle{ (A \cdot B)^T}\). I nie wiem czy najpierw transponujemy macierz \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) a potem mnożymy, czy najpierw mnożymy a potem transponujemy wynik pomnożenia. Pomożecie?
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 20:12 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

transponowanie mnożenia

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw wymnóż te macierze w środku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

transponowanie mnożenia

Post autor: »

Zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ (A\cdot B)^T=B^T\cdot A^T}\)

Q.
cat91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

transponowanie mnożenia

Post autor: cat91 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ