Oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
manu_utd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 29 sty 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Podziękował: 1 raz

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: manu_utd »

Oblicz wyznacznik macierzy stosując rozwinięcie Laplace'a względem wybranego wiersza.

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&0&0&3\\1&-1&1&0\\0&-3&3&0\\1&-1&-2&2\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ |A|=-1 \cdot d_{11}+0 \cdot d_{12} +0 \cdot d_{13}+3 \cdot d_{14}}\)

\(\displaystyle{ |A|=0}\)

Wynik poprawny?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: miki999 »

Zły.
manu_utd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 29 sty 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Podziękował: 1 raz

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: manu_utd »

co jest źle?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: »

manu_utd pisze:co jest źle?
Skoro nie zamieściłeś obliczeń, to nie da się na to odpowiedzieć dokładniej niż: wynik.

Zgaduję natomiast, że błędnie wydaje Ci się, że \(\displaystyle{ d_{14}=0}\).

Q.
ODPOWIEDZ