Witam.
Jak za pomocą przekształcenia unitarnego znaleźć odwrotność macierzy (kwadratowej)?
Nigdzie nie mogę znaleźć porządnego przykładu a definicja z wiki niewiele mi mówi.
BTW czy istnieje coś takiego jak przekształcenie nieunitarne odwracające macierz?
Czy chodzi po prostu o przemnożenie przez macierz jednostkową?
Przekształcenie unitarne
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Przekształcenie unitarne
Z Wiki jechałbym w takiej kolejności:
... e_unitarne => (ostatnia równość Cię najbardziej interesuje) => [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99]Sprzę[/url] ... rmitowskie
... e_unitarne => (ostatnia równość Cię najbardziej interesuje) => [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99]Sprzę[/url] ... rmitowskie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 02:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Przekształcenie unitarne
Napisałem przecież że info z wiki nie wyjaśniło mi wszystkiego dostatecznie
Aktualne pozostają pytania:
Czy chodzi po prostu o przemnożenie przez macierz jednostkową?
Czy istnieje coś takiego jak przekształcenie nieunitarne odwracające macierz?
I rodzi się nowe:
Czy w przypadku braku liczb zespolonych sprzężenie hermitowskie jest po prostu transpozycją macierzy?
Aktualne pozostają pytania:
Czy chodzi po prostu o przemnożenie przez macierz jednostkową?
Czy istnieje coś takiego jak przekształcenie nieunitarne odwracające macierz?
I rodzi się nowe:
Czy w przypadku braku liczb zespolonych sprzężenie hermitowskie jest po prostu transpozycją macierzy?
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Przekształcenie unitarne
Przemnożenie przez macierz jednostkową da Ci tę samą macierz, więc nie.jjc pisze: Czy chodzi po prostu o przemnożenie przez macierz jednostkową?
Nie rozumiem pytania. Przekształcenie unitarne to przekształcenie unitarne, żadnej macierzy nie odwraca.jjc pisze:Czy istnieje coś takiego jak przekształcenie nieunitarne odwracające macierz?
Tak.jjc pisze:Czy w przypadku braku liczb zespolonych sprzężenie hermitowskie jest po prostu transpozycją macierzy?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 02:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Przekształcenie unitarne
Czyli wnioskując z tego:
a konkretniej
\(\displaystyle{ U^{*} = U^{-1}}\)
Odwrotnością macierzy będzie jej transpozycja?
a konkretniej
\(\displaystyle{ U^{*} = U^{-1}}\)
Odwrotnością macierzy będzie jej transpozycja?