Odwracanie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
bienieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 7 maja 2010, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: bienieck »

Czy odwrócenie macierzy \(\displaystyle{ A}\) wykorzystujące rozkład Choleskiego polega na:
1. znalezieniu dolnej macierzy trójkątnej \(\displaystyle{ L}\) takiej, że \(\displaystyle{ A = L \cdot L ^{T}}\)
2. obliczeniu \(\displaystyle{ L ^{-1}}\)
3. \(\displaystyle{ A^{-1} = L^{-1} \cdot \left( L^{-1}\right) ^{T}}\)
?

Przepraszam za brak LaTeX'a ale strona coś mi się nie ładuje do końca i nie mam menu LaTeXowego a z pamięci nie umiem :) Jak tylko załaduje się cała strona to poprawię.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 21:45 przez bienieck, łącznie zmieniany 1 raz.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: rodzyn7773 »

Mniej więcej tak. Tylko co do trzeciego punktu. Jeśli \(\displaystyle{ A=L \cdot L^{T}}\) to:
\(\displaystyle{ A^{-1}=(L^{T})^{-1} \cdot L^{-1}}\)
ODPOWIEDZ