Macierze z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
Macierze z parametrem m
Mam wyznaczyć rząd macierzy zgodnie z parametrem m operując tylko na wierszach i kolumnach (tzn wymnażając) i nie wiem jak to zrobić, bo wychodzi mi inaczej niż koledze na ćwiczeniach...
a)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}3m & 2m+1\\7m+3 & 5m+5\end{bmatrix}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2m+5& m^{2}+m\\2&5m+10&3m^{2}+3m\\3&6m+15&4m^{2}+2m\end{bmatrix}}\)
a)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}3m & 2m+1\\7m+3 & 5m+5\end{bmatrix}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2m+5& m^{2}+m\\2&5m+10&3m^{2}+3m\\3&6m+15&4m^{2}+2m\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
Macierze z parametrem m
ale mi tego nie zaliczą, mam tylko operować na wierszach i kolumnach i jaki będzie parametr m taki rząd macierzy...pomożesz mi?
komuś na ćwiczeniach wyszło,że dla m=1 i dla m=3 będzie 1 rząd, a dla pozostałych liczb 2... ale nie wiem jak to zrobić..
komuś na ćwiczeniach wyszło,że dla m=1 i dla m=3 będzie 1 rząd, a dla pozostałych liczb 2... ale nie wiem jak to zrobić..
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 21:24 przez Ankaaa993, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
Macierze z parametrem m
czyli mnożymy pierwszy wiersz razy drugi przez -(7m+3)?-- 20 maja 2012, o 21:49 --no i co dalej?:(