iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: okaokajoka »

\(\displaystyle{ a\times y - y\times b = 0}\)

\(\displaystyle{ a = (1,3,8)}\)
\(\displaystyle{ b = (6,8,0)}\)
y nie mam podane \(\displaystyle{ y = (x,y,z)}\)

jak to powymnażam, poodejmuję i przyrównam do zera, wyjdzie mi przykładowo

\(\displaystyle{ ax + by + cz =0}\) to mój wektor którego szukam y ma postać
\(\displaystyle{ y=ax,by,cz}\) czy też same liczby? \(\displaystyle{ y=a,b,c}\) ?

co by bylo gdyby po drugiej stronie równania nie było 0 tylko jakaś inna liczba, no np. \(\displaystyle{ a\times y - y\times b = 1}\)
?
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: Jacek_Karwatka »

\(\displaystyle{ 0= a \times y - y \times b = a \times y + b \times y = (a+b) \times y=0}\)

\(\displaystyle{ (a+b) \times y=0}\)

\(\displaystyle{ y}\) jest równoległy do \(\displaystyle{ a+b}\)

\(\displaystyle{ y=k(a+b)}\)
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: okaokajoka »

zostawiam to "k" po prostu?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ k}\) jest tu dowolną liczbą rzeczywistą. Każdy wektor \(\displaystyle{ k(a+b)}\) spełnia równanie, więc nie można się tego \(\displaystyle{ k}\) pozbyć.
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: okaokajoka »

dzięki, ale co z innymi przypadkami, np

\(\displaystyle{ a\times y - y\times b = 1}\)
\(\displaystyle{ a\times y - y\times b = \frac{1}{2}}\)

wiem że wektory są inaczej ulożone względem siebie ale jak w tych przypadkach będzie wygladal mój igrek? k się pewnie zmieni?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: norwimaj »

Te równania nie mają sensu. Po lewej stronie jest wektor a po prawej liczba. Poprzednio pomyślałem że \(\displaystyle{ 0}\) oznacza wektor zerowy, ale tu już nie mam pojęcia, o co chodzi.
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: okaokajoka »

czyli tylko z zerem to ma sens?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: norwimaj »

Wiesz co to jest iloczyn wektorowy?
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

iloczyn wektorowy 2 szybkie pytania

Post autor: okaokajoka »

mam otrzymać wektor, wiem
ODPOWIEDZ