podprzestrzeń przestrzeni wektorowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mit92ew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2012, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

podprzestrzeń przestrzeni wektorowej

Post autor: mit92ew »

zad.1. niech \(\displaystyle{ U,V,W}\) beda podprzestrzeniami przestrzeni wektorowej
a) czy jest prawda(i dlaczego) ze: \(\displaystyle{ U \cap \left( V+W\right)=\left( U \cap V\right) \cdot \left( U \cap W\right)}\) ?

b) wykazac ze rownosc jest spelniona jesli \(\displaystyle{ V \subseteq U}\)


zad.2. niech podprzestrzenie \(\displaystyle{ U,V \subseteq R ^{n}}\) beda okreslone ukladami rownan
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{n} =0}\)
\(\displaystyle{ x _{2} =x _{3} =...=x _{n} =0}\)

wykazac ze \(\displaystyle{ R ^{n}=U \oplus V}\)

zad.3. wykazac ze nastepujace zbiory wektorow \(\displaystyle{ R ^{n}}\) sa podprzestrzeniami,wyznaczyc baze i wymiar:

a) wektory ktorych wspolrzedne o parzystych indeksach sa rowne

b)wektory postaci \(\displaystyle{ \left( \alpha , \beta , \alpha , \beta ,...\right)}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, o 20:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ