Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 395
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 38 razy
Macierz odwrotna
Witam!
Mam problem z wyznaczeniem wyznacznika macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-1&1\\1&1&2\\1&2&2\end{array}\right]}\)
Dopisuję macierz jednostkową i nie wiem jak dalej. Nic mi nie wychodzi:(
Proszę o podpowiedź
Mam problem z wyznaczeniem wyznacznika macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-1&1\\1&1&2\\1&2&2\end{array}\right]}\)
Dopisuję macierz jednostkową i nie wiem jak dalej. Nic mi nie wychodzi:(
Proszę o podpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 395
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 38 razy
Macierz odwrotna
od trzeciego wierza odejmuję pierwszy, potem do pierwszego dodaję drugi i ....
Pewnie nie znam algorytmu, bo zawsze to była dla mnie pięta Achillesowa:(
Pewnie nie znam algorytmu, bo zawsze to była dla mnie pięta Achillesowa:(
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Macierz odwrotna
Jeśli nie potrafisz w ten sposób to zrób to za pomocą odwrotności wyznacznika pomnożonego przez transponowaną macierz dopełnień algebraicznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Macierz odwrotna
Trzeba to jakoś usystematyzować. Skoro odjęłaś od trzeciego wiersza pierwsza, to tak samo pierwszym wierszem eliminuj drugi. W ten sposób w pierwszej kolumnie będą dwa zera. Potem proponuję trzeci wiersz załatwić drugim. Jak to zrobisz, będziesz miała macierz górnotrójkątną i będzie już z górki.-- 16 maja 2012, 12:23 --
Myślę, że to jednak zawracanie głowy przy tak prostej do zeschodkowania macierzy \(\displaystyle{ 3\times3}\).MichalPWr pisze:Jeśli nie potrafisz w ten sposób to zrób to za pomocą odwrotności wyznacznika pomnożonego przez transponowaną macierz dopełnień algebraicznych.
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Macierz odwrotna
Zawracanie, nie zawracanie. Jeśli ktoś tego nie widzi to z tą metodą na pewno sobie poradzi.
Chociaż faktycznie mając macierz np: \(\displaystyle{ 5 \times 5}\) nie porwałbym się na taką metodę
Chociaż faktycznie mając macierz np: \(\displaystyle{ 5 \times 5}\) nie porwałbym się na taką metodę
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Macierz odwrotna
Jasne. Po prostu moje zdanie jest takie, że do gotowych wzorów to można podstawić w najgorszym razie zawsze, ale warto się też uczyć sposobów, które nie są skomplikowane, a mogą znacznie uprościć zycie.
-
- Użytkownik
- Posty: 395
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 38 razy
Macierz odwrotna
Chodzi o to, że macierz odwrotną chcę policzyć właśnie tą metodą. Chcę wreszcie tego się nauczyć - drugi sposób to dla mnie prosty i juz policzyłam.
Gdy do treciego wiersza dodam drugi, to nie otrzymuję macierzy górnokątnej - jest 0,1,2
Gdy do treciego wiersza dodam drugi, to nie otrzymuję macierzy górnokątnej - jest 0,1,2