suma powłok liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

suma powłok liniowych

Post autor: kameleon »

Witam proszę o pomoc z zadankiem:
Znajdź \(\displaystyle{ U_{1}+U_{2}:}\)
\(\displaystyle{ U _{1} =\mathrm{lin} \left( \left( 1,1,−1,−1 \right) , \left( −2,−1,0,2 \right) \right) , \ U _{2} =\mathrm{lin} \left( \left( 2,2,−1,0 \right) , \left( −1,−2,−3,−4 \right) \right)}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 22:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

suma powłok liniowych

Post autor: szw1710 »

Najpierw zobaczyłbym czy czasem te cztery wektory nie są liniowo niezależne.
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

suma powłok liniowych

Post autor: kameleon »

sprawdziłem , są liniowo zależne, chodzi mi tutaj głównie o metodę jak wyznaczyć tę sumę.
szw1710

suma powłok liniowych

Post autor: szw1710 »

Zbadaj dokładnie tę liniową zależność. Który z generatorów, powiedzmy z \(\displaystyle{ U_2,}\) należy do \(\displaystyle{ U_1?}\) Czy mamy tu takie zjawisko?
ODPOWIEDZ