rząd macierzy
rząd macierzy
Obliczyć rząd macierzy
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&2&1&3\\3&0&0&1\\-1&1&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&2&1&3\\3&0&0&1\\-1&1&2&2\end{array}\right]}\)
rząd macierzy
doszłam do takiego czegoś
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&0&0& \frac{1}{3}\\0&0&1& \frac{2}{3}\\0&-1&0&-1\end{array} \right]}\)
Co dalej z tym zrobić?
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&0&0& \frac{1}{3}\\0&0&1& \frac{2}{3}\\0&-1&0&-1\end{array} \right]}\)
Co dalej z tym zrobić?
rząd macierzy
jedno pytanie:
czy rząd tej macierzy równa się 3?
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}0&1&1\\0&1&0\\0&0&1\\1&0&0\end{array}\right]}\)
czy rząd tej macierzy równa się 3?
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}0&1&1\\0&1&0\\0&0&1\\1&0&0\end{array}\right]}\)
rząd macierzy
mam jeszcze problem z wyznaczeniem rzędu takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&3&1&3&2&0\\2&2&0&-3&0&-1\\0&0&0&4&1&2\\1&2&2&5&1&3\end{array}\right]}\)
nie wychodzą mi przekształcenia
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&3&1&3&2&0\\2&2&0&-3&0&-1\\0&0&0&4&1&2\\1&2&2&5&1&3\end{array}\right]}\)
nie wychodzą mi przekształcenia