operacje elementarne na macierzach
operacje elementarne na macierzach
Muszę przekształcić macierz A w macierz jednostkową za pomocą elementarnych przekształceń
\(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{ccc}2&1&0\\0&2&0\\1&1&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{ccc}2&1&0\\0&2&0\\1&1&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
operacje elementarne na macierzach
Po kolei:
1. od podwojonego wiersza trzeciego odejmij wiersz 1.
2. Od podwojonego wiersza trzeciego odejmij wiersz 2.
3. Od podwojonego wiersza pierwszego odejmij wiersz drugi.
Teraz do macierzy jednostkowej tylko jeden malutki krok.
1. od podwojonego wiersza trzeciego odejmij wiersz 1.
2. Od podwojonego wiersza trzeciego odejmij wiersz 2.
3. Od podwojonego wiersza pierwszego odejmij wiersz drugi.
Teraz do macierzy jednostkowej tylko jeden malutki krok.
operacje elementarne na macierzach
ok wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}4&0&0\\0&2&0\\0&0&4\end{array}\right]}\)
Czyli mam teraz pomnożyć pierwszy i trzeci wiersz przez 1/4 i drugi wiersz przez 1/2?
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}4&0&0\\0&2&0\\0&0&4\end{array}\right]}\)
Czyli mam teraz pomnożyć pierwszy i trzeci wiersz przez 1/4 i drugi wiersz przez 1/2?
operacje elementarne na macierzach
Dzieki. Zostały mi jeszcze takie macierze:
b) \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}2&1&1\\1&2&1\\1&1&2\end{array}\right]}\)
c)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&0\\2&0&1\end{array}\right]}\)
d)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&-2&2&1\\2&-1&1&2\\-1&1&-2&2\\2&2&-2&-1\end{array}\right]}\)
b) \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}2&1&1\\1&2&1\\1&1&2\end{array}\right]}\)
c)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&0\\2&0&1\end{array}\right]}\)
d)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}1&-2&2&1\\2&-1&1&2\\-1&1&-2&2\\2&2&-2&-1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
operacje elementarne na macierzach
No to bierz się do roboty. Rozwiązujemy całkowicie tak samo jak poprzednio. Jeżeli nie jesteś pewny, to przedstaw swoje obliczenia, bo gotowca nie dam.
operacje elementarne na macierzach
nie mogę rozwiązać przykładu c) bo wychodzą mi dwa takie same wiersze, proszę o jakieś wskazówki