Aksjomat wyznacznika

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lennyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 14 lis 2009, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Aksjomat wyznacznika

Post autor: lennyh »

Pokazać, że funkcja

\(\displaystyle{ D(A) = \sum_{\sigma \in S_n} sgn(\sigma) a_{\sigma(1)1}...a_{\sigma(n)n}}\)
dla \(\displaystyle{ A = [a_{ij}]_{n\times n}}\)

spełnia poniższy aksjomat wyznacznika:

jeśli dla pewnego \(\displaystyle{ i}\) zachodzi \(\displaystyle{ A_i = A_{i+1}}\), gdzie \(\displaystyle{ A_i, A_{i+1}}\)\(\displaystyle{ i}\)-tą oraz \(\displaystyle{ (i+1)}\)-szą kolumną macierzy \(\displaystyle{ A}\), to \(\displaystyle{ det(A_1, ..., A_n) = 0}\).
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Aksjomat wyznacznika

Post autor: rubik1990 »

Musisz tylko dobrze zrozumieć co to jest permutacja i kiedy zmienia znak, wtedy natychmiast zauważysz, że oznaczając np. przez \(\displaystyle{ \sigma^+=(j_1,j_2,...j_i,j_{i+1},...,j_n)}\) a przez \(\displaystyle{ \sigma^-=(j_1,j_2,...j_{i+1},j_i,...,j_n)}\), że obie te permutacje mają przeciwne znaki(bo różnią się tylko o transpozycję). Ale jeżeli \(\displaystyle{ A_i = A_{i+1}}\), to \(\displaystyle{ a_{\sigma^+(1)1}...a_{\sigma^+(n)n}=a_{\sigma^-(1)1}...a_{\sigma^-(n)n}}\) więc
\(\displaystyle{ sgn(\sigma^+)a_{\sigma^+(1)1}...a_{\sigma^+(n)n}=-sgn(\sigma^-)a_{\sigma^-(1)1}...a_{\sigma^-(n)n}}\)
Teraz wystarczy wiedzieć, że jest tyle samo permutacji parzystych i nieparzystych i że można je pogrupować w pary takie jak napisane były wyżej
ODPOWIEDZ