sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Zao90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn
Podziękował: 10 razy

sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Post autor: Zao90 »

przy innych przykładach wiem jak to się robi , ale tutaj mam trzy macierze i nie wiem jak to zacząć:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&4\end{array}\right] \left[\begin{array}{ccc}4&3\\2&1\end{array}\right] \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&1\end{array}\right]}\)

można prosić o podpowiedz , mam te macierze pomnożyć przez macieże z alfa , beta i gamma ??
szw1710

sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Post autor: szw1710 »

Takie macierze potraktuj jako wektory w przestrzeni czterowymiarowej.
Zao90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn
Podziękował: 10 razy

sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Post autor: Zao90 »

czyli mam je zapisać :

\(\displaystyle{ (1,2,3,4) , (4,3,2,1) , (1,1,1,1) \in R^4}\) ???
szw1710

sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Post autor: szw1710 »

Tak. I w ten sposób sprawdzaj liniową niezależność. Czymże bowiem są macierze? Można je utożsamiać z ciągami liczb. Przynajmniej w pewnym aspekcie.
Zao90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn
Podziękował: 10 razy

sprawdź czy wektory są liniowo niezależne (macierze)

Post autor: Zao90 »

thx
ODPOWIEDZ