prosta, rzut

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kaziolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 sty 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

prosta, rzut

Post autor: kaziolo »

Wyznaczyć równanie prostej łączącej rzuty prostopadłe punktu Q(1,2,3) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi _{1}: x+y-z+3=3}\) oraz \(\displaystyle{ \pi _{2}: 2x+z=10}\)

Czy rozwiązując to zad. trzeba wyznaczyć rzuty prostopadłe punktu Q na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi _{1}}\), później na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi _{2}}\). A potem przez te rzuty prostopadłe poprowadzić prostą?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prosta, rzut

Post autor: scyth »

Tak.
kaziolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 sty 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

prosta, rzut

Post autor: kaziolo »

Rzuty punktów \(\displaystyle{ Q_{1}(1,2,3) i Q_{2}(,3,2,4)}\) to prosta będzie równa : \(\displaystyle{ 2x-z+1=0}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prosta, rzut

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ Q_2}\) nie należy do tej prostej.
kaziolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 sty 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

prosta, rzut

Post autor: kaziolo »

A mogę liczyć na pomoc jak wyznaczyć prostą?
ODPOWIEDZ