Macierz zmiany bazy starej na nową
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Macierz zmiany bazy starej na nową
Witam,
Mam do zrobienia takie o to zadanie:
Wyznacz macierz zmiany bazy gdy baza pierwsza jest [4,0,1] [1,0,4] [0,1,0]
a druga [3,0,-1] [-1,0,3] [0,1,0]
Zabrałem się za to zadanie i nie wiem czy dobrze je zrobiłem, proszę o sprawdzenie.
Baza S. [4,0,1] [1,0,4] [0,1,0]
Baza N. [3,0,-1] [-1,0,3] [0,1,0]
Baza 1: = [3,0,-1] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=3\\x+ 4z=0\\y=-1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= \frac{4}{5}\\z= -\frac{1}{5}\\y=-1\end{array}}\)
Baza 2: = [-1,0,3] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=-1\\x+ 4z=0\\y=3\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= -\frac{4}{15}\\z= \frac{1}{15}\\y=3\end{array}}\)
Baza 3: = [0,1,0] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=0\\x+ 4z=1\\y=0\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= -\frac{1}{15}\\z= \frac{4}{15}\\y=0\end{array}}\)
I wyszła mi taka Macierz, i nie wiem czy to koniec zadania:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} \frac{4}{5}&-\frac{4}{15}&-\frac{1}{15}\\-1&3&0\\-\frac{1}{5}&\frac{1}{15}&\frac{4}{15}\end{vmatrix}}\)
Proszę O pomoc , Pozdrawiam
Mam do zrobienia takie o to zadanie:
Wyznacz macierz zmiany bazy gdy baza pierwsza jest [4,0,1] [1,0,4] [0,1,0]
a druga [3,0,-1] [-1,0,3] [0,1,0]
Zabrałem się za to zadanie i nie wiem czy dobrze je zrobiłem, proszę o sprawdzenie.
Baza S. [4,0,1] [1,0,4] [0,1,0]
Baza N. [3,0,-1] [-1,0,3] [0,1,0]
Baza 1: = [3,0,-1] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=3\\x+ 4z=0\\y=-1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= \frac{4}{5}\\z= -\frac{1}{5}\\y=-1\end{array}}\)
Baza 2: = [-1,0,3] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=-1\\x+ 4z=0\\y=3\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= -\frac{4}{15}\\z= \frac{1}{15}\\y=3\end{array}}\)
Baza 3: = [0,1,0] = 4x+z, x+ 4z, y
Czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+z=0\\x+ 4z=1\\y=0\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x= -\frac{1}{15}\\z= \frac{4}{15}\\y=0\end{array}}\)
I wyszła mi taka Macierz, i nie wiem czy to koniec zadania:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} \frac{4}{5}&-\frac{4}{15}&-\frac{1}{15}\\-1&3&0\\-\frac{1}{5}&\frac{1}{15}&\frac{4}{15}\end{vmatrix}}\)
Proszę O pomoc , Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Macierz zmiany bazy starej na nową
Jasne ze Poziomomarines27 pisze:Wektory zapisujesz poziomo czy pionowo?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2012, o 20:48 przez Nesa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Macierz zmiany bazy starej na nową
marines27 pisze:Według mnie źle. Zaczekaj sprawdzę dokładnie.
-- 22 kwi 2012, o 20:44 --
Już znalazłem błąd.
Więc podziel się nim
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
Macierz zmiany bazy starej na nową
Macierz przejścia ze starej bazy na nową: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} \frac{13}{15} & -\frac{7}{15} &0\\- \frac{7}{15} &\frac{13}{15} &0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
Macierz zmiany bazy starej na nową
Powiem Ci tak intuicyjnie: Przy zadaniu tego typu tzn. mamy starą bazę i nową bazę- musimy wyznaczyć macierz przejścia. A więc macierz starej bazy mnożymy przez jakąś macierz tego samego wymiaru i chcemy otrzymać nową bazę. Teraz jasne? Czy wytłumaczyć dokładniej
-- 22 kwi 2012, o 20:52 --
Pokażę Ci jak to wygląda macierzowo. Zakładam, że umiesz mnożyć dwie macierze. Zgadza się??-- 22 kwi 2012, o 20:57 --\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&1&0\\0&0&1\\1&4&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc} \frac{13}{15} & -\frac{7}{15} &0\\- \frac{7}{15} &\frac{13}{15} &0\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}3&-1&0\\0&0&1\\-1&3&0\end{array}\right]}\)
Rozumiesz?
-- 22 kwi 2012, o 20:52 --
Pokażę Ci jak to wygląda macierzowo. Zakładam, że umiesz mnożyć dwie macierze. Zgadza się??-- 22 kwi 2012, o 20:57 --\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&1&0\\0&0&1\\1&4&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc} \frac{13}{15} & -\frac{7}{15} &0\\- \frac{7}{15} &\frac{13}{15} &0\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}3&-1&0\\0&0&1\\-1&3&0\end{array}\right]}\)
Rozumiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Macierz zmiany bazy starej na nową
Hmm kolego popełniłeś błąd ze starą macierzą a mianowicie transponowałeś ją a powinna być najpierw policzona macierz dopełnień a potem ją transponować. Zaraz napisze w latex
Z twoich informacji pisemnych powinna ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&0&1\\1&0&4\\0&1&0\end{vmatrix} ^{-1}}\) * X = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&0&-1\\-1&0&3\\0&1&0\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&0&1\\1&0&4\\0&1&0\end{vmatrix} ^{-1}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&0&1\\1&0&-4\\0&-15&0\end{vmatrix} ^{D}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&1&0\\0&0&-15\\1&-4&0\end{vmatrix} ^{T}}\)
Czyli :
X = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&1&0\\0&0&-15\\1&-4&0\end{vmatrix} ^{T}}\) * \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&0&-1\\-1&0&3\\0&1&0\end{vmatrix}}\)
Z twoich informacji pisemnych powinna ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&0&1\\1&0&4\\0&1&0\end{vmatrix} ^{-1}}\) * X = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&0&-1\\-1&0&3\\0&1&0\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&0&1\\1&0&4\\0&1&0\end{vmatrix} ^{-1}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&0&1\\1&0&-4\\0&-15&0\end{vmatrix} ^{D}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&1&0\\0&0&-15\\1&-4&0\end{vmatrix} ^{T}}\)
Czyli :
X = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -4&1&0\\0&0&-15\\1&-4&0\end{vmatrix} ^{T}}\) * \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&0&-1\\-1&0&3\\0&1&0\end{vmatrix}}\)