\(\displaystyle{ v_1 = \left( 1,2,3,1\right) , v_2 = \left( 2,1,1,2\right), v_3 = \left( 1,5,8,1\right)}\)
Ustawiając te wektory w macierz, latwo mzna zauwazyc ze mozna wyzerowac ostatni wiersz i zostanie macierz 3x3 i jesli wyznacznik tej macierzy bedzie rozny od 0 to beda niezalezne a jesli bedzie rowny to beda zalezne ?
liniowa niezależność
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
liniowa niezależność
Skorzystaj z definicji liniowej niezależności wektorów w \(\displaystyle{ R^{4}.}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, o 21:50 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
liniowa niezależność
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&1\\2&1&1&2\\1&5&8&1\end{bmatrix}w_3-w_1\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\2&1&1&2\\0&3&5&0\end{bmatrix}w_2-2w_1\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\0&-3&-5&0\\0&3&5&0\end{bmatrix}w_3+w_2\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\0&-3&-5&0\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
wiersz się wyzerował, czyli wektory są zależne
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&1\\2&1&1&2\\1&5&8&1\end{bmatrix}w_3-w_1\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\2&1&1&2\\0&3&5&0\end{bmatrix}w_2-2w_1\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\0&-3&-5&0\\0&3&5&0\end{bmatrix}w_3+w_2\\\\
\begin{bmatrix}1&2&3&1\\0&-3&-5&0\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
wiersz się wyzerował, czyli wektory są zależne
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
liniowa niezależność
Czyli są zależne bo, w tym przypadku wektor 3 jest kombinacja liniowa wektora 1 i 2 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy