Suma prosta

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
elpopo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 19 paź 2010, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Suma prosta

Post autor: elpopo »

Mamy daną przestrzeń \(\displaystyle{ V = R ^{ \infty }}\) . Niech\(\displaystyle{ W}\) = {ciągi prawie stale równe 0}\(\displaystyle{ = R _{c} ^{ \infty }}\). Znaleźć taką podprzestrzeń \(\displaystyle{ Z}\), że \(\displaystyle{ V = W \oplus Z}\) (V jest sumą prostą W i Z).
Proszę o pomoc.
justyskaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 20 lip 2011, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 12 razy

Suma prosta

Post autor: justyskaf »

wydaje mi się że będą to ciągi w których tam gdzie jest 0 ma być coś różnego od 0, a tam gdzie różne od 0 ma być 0 ale nie mam pewności
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Suma prosta

Post autor: Ein »

justyskaf pisze:wydaje mi się że będą to ciągi w których tam gdzie jest 0 ma być coś różnego od 0, a tam gdzie różne od 0 ma być 0 ale nie mam pewności ;)
To w ogóle nie jest podprzestrzeń, bo ciąg zerowy do tego zbioru nie należy.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Suma prosta

Post autor: Spektralny »

Przestrzeń liniowa \(\displaystyle{ \mathbb{R}^\infty}\) ma bazę Hamela mocy \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\) (można to uzasadnić zauważając, że zawiera ona jako podprzestrzeń liniową przestrzeń Banacha \(\displaystyle{ c_0}\); nieskończenie wymiarowe przestrzenie Banacha mają bazy Hamela mocy co najmniej \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\)).

Przestrzeń \(\displaystyle{ W}\) ma przeliczalną bazę Hamela złożoną z wektorów postaci

\(\displaystyle{ e_n(k)=\delta_{nk}\;\;\;(n,k\in \mathbb{N})}\),

a więc każde dopełnienie algebraiczne \(\displaystyle{ W}\) ma wymiar \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\). Pojawia się więc pytanie co rozumiesz przez opis pewnego dopełenia. Aksjomat wyboru gwarantuje istnienie dopełnienia (nawet istnienie nieprzeliczalnie wielu różnych dopełnień), ale nijak nie daje jego opisu.
ODPOWIEDZ