Mam pytanie gdy sprawdzam czy Wyznacznik Det A jest różny od zera i np jeśli wyniesie 0 to trzeba liczyć metodą gaussa
a czy jest inna możliwość liczenia niż gaussem ? bo ja akurat zbytnio gaussa nie rozumiem:(
Pytanko o metode Gaussa
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Pytanko o metode Gaussa
Ale o co dokładnie chodzi ? Jeśli chcesz uzyskać dokładne rozwiązanie układu to trzeba liczyć. Metoda Gaussa jest chyba najprostszym sposobem rozwiazywania układów równań liniowych.
To, że det=0 oznacza tylko, że równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
To, że det=0 oznacza tylko, że równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
- Puzon
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
Pytanko o metode Gaussa
lub nie ma żadnego bo może być układ sprzecznyZlodiej pisze:To, że det=0 oznacza tylko, że równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Pytanko o metode Gaussa
Jak ? Powiedz mi jak ? Każda macierz rzędu mniejszego niż wymiar ma nieskończenie wiele rozwiązań - oznacza to, że występują wiersze zależne, dlatego wyznacznik się zeruje. Jeśli układ jest sprzeczny, to rząd jest większy niż wymiar macierzy, stąd nie jesteśmy w stanie nawet policzyć wyznacznika.