Pytanie o macierz 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Stachu97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 1 raz

Pytanie o macierz 4x4

Post autor: Stachu97 »

\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{cccc}P&2&0&0\\-P&0&2&-2\\-P&0&-1&0\\2P&1&0&1\end{array}\right]}\)
mam taka macierz i pytanie jak ja policzyc?? Chcialem ja wyzerowac przez trzeci wiersz wychodzac na cos takiego

\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{cccc}P&2&0&0\\2P&0&2&-2\\0&0&-1&0\\2P&1&0&1\end{array}\right]}\)
wykreslam trzeci wiersz i trzecia kolumne
\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{ccc}P&2&0\\2P&0&-2\\2P&1&1\end{array}\right]}\)

powinno wyjsc 0 ale cos mi nie wychodzi co robie zle??-- 12 kwi 2012, o 17:42 --eh zamienilem wszystkie P na liczby jakie przy nich sa i wyzerowalem przez -1 z trzeciego wiersza i pierwszej kolumny i teraz wychodzi 0, ale dalej nie rozumiem bledu jaki popelnilem w tym co napisalem ktos cos widzi?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Pytanie o macierz 4x4

Post autor: Spektralny »

Policzyłem; trzy macierze (sztuk trzy). Co to znaczy policzyć macierz?
ODPOWIEDZ