Kombinacje liniowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: dagi »

Dla jakiej liczby zespolonej \(\displaystyle{ c \in \mathbb{C}}\) wektor \(\displaystyle{ \left[ 1,i,i\right]}\) jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ \left[ c,-1+i,1+i\right]}\) oraz \(\displaystyle{ \left[ i,-1,-c\right]}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{C}^{3}}\) ?-- 2 kwi 2012, o 21:21 --Można to zrobić w ten sposób, że przedstawić to w taką macierz :

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}c&i&1\\-1+i&-1&i\\1+i&-c&i\end{bmatrix}}\)

i dobrać taką liczbę zespoloną \(\displaystyle{ c}\), aby wyzerował się ostatni z wierszy ???
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: JakimPL »

Prościej policzyć wyznacznik i przyrównać do zera.
dagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: dagi »

A no tak dzięki

A ta metoda o której napisałem, też będzie poprawna ?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: JakimPL »

Jeżeli chcesz to zrobić metodą inną niż prób i błędów, to i tak sprowadzi się to do podobnego zadania.
dagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: dagi »

Odpowiedzią będzie :

\(\displaystyle{ \begin{cases}c = \frac{i-1}{i} \\ c = 1 \end{cases}}\)

Dobrze ?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Kombinacje liniowe.

Post autor: JakimPL »

Tak, ale nie zapisuj tego jako układ równości, bo dostaniesz sprzeczność. Po prostu:

\(\displaystyle{ c=1 \vee c=1+i}\)
ODPOWIEDZ