macierz pseudokod

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

macierz pseudokod

Post autor: pacia1620 »

Nie wiem czy w dobrym miejsc to pisze ale mam problem z pseudokodem który ma zerować wszystkie elementy nad główna przekątna macierzy


Zero-przekątna (n,A)

for 1 \(\displaystyle{ \leftarrow}\)1 to n-1
do for j \(\displaystyle{ \leftarrow}\) i+1 to n
do A[i,j] \(\displaystyle{ \leftarrow}\) 0


jak podstawiam do macierzy 3 na 3 to nie zeruje mi sie element \(\displaystyle{ A[1,3]}\)

tak samo z macierza 4 na 4 elementy\(\displaystyle{ A[1,3] A[1,4] A[2,4]}\)
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

macierz pseudokod

Post autor: dexter90 »

Nie pseudokod, ale pętla:

Kod: Zaznacz cały

for(int i=0;i<n;i++)
for(int j=0;j<n;j++)
{
if(i==j) A[i][j]=0;
}
Zeruje na głównej przekątnej. Nad główną przekątną i<j.
ODPOWIEDZ