Witam, czy ktos wie jak powinno sie rozwiazywac tego typu uklady rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
b=a ^{2} \\
c=b\cdot a \\
d=c\cdot a \\
e=d\cdot a \\
f=e\cdot a \\
g=f\cdot a \\
h=f\cdot a \\
\end
{cases}}\)
nie ogarniam tego, są jakieś twierdzenia na ten temat?
Układ równan z wieloma zmiennymi
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ równan z wieloma zmiennymi
Metoda podstawiania:
\(\displaystyle{ c = b \cdot a = a^2 \cdot a = a^3\\
d = c \cdot a = a^3 \cdot a = a^4}\)
itd.
\(\displaystyle{ c = b \cdot a = a^2 \cdot a = a^3\\
d = c \cdot a = a^3 \cdot a = a^4}\)
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 wrz 2005, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Układ równan z wieloma zmiennymi
\(\displaystyle{ \begin{cases}
b = a ^{2} \\
c = a ^{3} \\
d = a ^{4} \\
e =a ^{5} \\
f = a ^{6}\\
g = a ^{7} \\
h = a ^{8}
\end{cases}}\)
To rozumiem, ale co dalej... pozniej dalej podstawiac ->
\(\displaystyle{ a= \sqrt{b}}\)
\(\displaystyle{ c= \ sqrt{b}^{3}}\)
Da sie to w ogole na rozsadna piechote rozwiazac?
b = a ^{2} \\
c = a ^{3} \\
d = a ^{4} \\
e =a ^{5} \\
f = a ^{6}\\
g = a ^{7} \\
h = a ^{8}
\end{cases}}\)
To rozumiem, ale co dalej... pozniej dalej podstawiac ->
\(\displaystyle{ a= \sqrt{b}}\)
\(\displaystyle{ c= \ sqrt{b}^{3}}\)
Da sie to w ogole na rozsadna piechote rozwiazac?
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Układ równan z wieloma zmiennymi
To już jest rozwiązanie. Zauważ, że masz 8 równań i 7 niewiadomych, więc nie dostaniesz w rozwiązaniu konkretnych liczb, tylko dowolną ósemkę postaci: \(\displaystyle{ (t,t^2,\ldots,t^8)}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in\mathbb{R}}\).= pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases}
b = a ^{2} \\
c = a ^{3} \\
d = a ^{4} \\
e =a ^{5} \\
f = a ^{6}\\
g = a ^{7} \\
h = a ^{8}
\end{cases}}\)