Zbadać warunki rozwiązalności układów równań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomekk3108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 2 razy

Zbadać warunki rozwiązalności układów równań.

Post autor: tomekk3108 »

\(\displaystyle{ \begin{cases}x-2y-z=1\\
2x+y+az=2\\
bx+2y-z=0\\
3x-2y+z=1\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2012, o 21:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Zbadać warunki rozwiązalności układów równań.

Post autor: ares41 »

Zapisz macierz układu i jego macierz uzupełnioną. Następnie wykorzystaj tw. Kroneckera-Capellego.
ODPOWIEDZ