Witam mam do rozwiązania nstp. zadanie.
Wykazać, że dla każdych dwóch wektorów \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) w przestrzeni euklidesowej lub unitarnej spełniona jest tożsamość:
\(\displaystyle{ ||x+y||^{2} + ||x-y||^{2} = 2||x||^{2}+2||y||^{2}}\).
Mam taki pomysł, żeby to rozwiązać.
Z definicji metryki wiemy że zachodzi:
\(\displaystyle{ ||x||^{2} = \sum{x^{2}}}\) analogicznie zachodzi dla \(\displaystyle{ y}\)
Widzimy że zachodzi:
\(\displaystyle{ ||x \pm y||^{2} = \sum{(x \pm y)^{2}} = \sum{x^{2}} \pm 2 \sum{x y} + \sum{y^{2}}}\)
No i podstawiamy:
\(\displaystyle{ ||x+y||^{2} + ||x-y||^{2} = \sum{(x+y)^{2}} + \sum{(x-y)^{2}} = \sum{x^{2}} + 2 \sum{x y} + \sum{y^{2}} + \sum{x^{2}} - \sum{x y} + \sum{y^{2}} = 2 \sum{x^{2}} + 2 \sum{y^{2}} = 2 ||x||^{2} + 2 ||y||^{2}}\).
Czy dobrze to zrobiłem dla euklidesa?
Jeżeli tak to jak uogólnić to na unitarną?
tożsamość metryki
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
tożsamość metryki
Co przez to rozumiesz?\(\displaystyle{ ||x||^{2} = \sum{x^{2}}}\)
Popatrz na regułę równoległoboku. Jako, że na angielskiej wiki jest to zgrabnie udowodnione, posłużę się linkiem: .
Pozdrawiam.
- rezystor
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
tożsamość metryki
To takie uproszczenie.
\(\displaystyle{ ||x||= \sqrt{\sum{x^2}} \Longleftrightarrow ||x||=||x||_{2} := \sqrt{\sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}}}\)
Jest to w linku który podałeś w paragrafie Normed vector spaces satisfying the parallelogram law.
Ale można zrobić to tak jak ja zrobiłem.
\(\displaystyle{ ||x||= \sqrt{\sum{x^2}} \Longleftrightarrow ||x||=||x||_{2} := \sqrt{\sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}}}\)
Jest to w linku który podałeś w paragrafie Normed vector spaces satisfying the parallelogram law.
Ale można zrobić to tak jak ja zrobiłem.