Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
1991Kamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: md
Podziękował: 4 razy

Równanie macierzowe

Post autor: 1991Kamil »

Rozwiązać równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right] + X = \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right] \cdot X}\)

Za \(\displaystyle{ X}\) podstawiłem macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\) i wyszło mi:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a+1&3+b\\2+c&d\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}a+3c&b+3d\\2a&2b\end{array}\right]}\)

Co dalej robić?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równanie macierzowe

Post autor: aalmond »

porównaj odpowiednie wyrazy obu macierzy
1991Kamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: md
Podziękował: 4 razy

Równanie macierzowe

Post autor: 1991Kamil »

W ten sposób:

\(\displaystyle{ a+1 = a+3c}\)
\(\displaystyle{ a+1 = -a - 3c = 0}\)
\(\displaystyle{ 1-3c = 0}\)
\(\displaystyle{ -3c = -1 \setminus : (-3)}\)
\(\displaystyle{ c = \frac{1}{3}}\)


\(\displaystyle{ 3+b = b+3d}\)
\(\displaystyle{ 3+b-b-3d=0}\)
\(\displaystyle{ 3-3d=0}\)
\(\displaystyle{ -3d = -3 \setminus : (-3)}\)
\(\displaystyle{ d = 3}\)


\(\displaystyle{ 2+c = 2a}\)
\(\displaystyle{ 2+c -2a =0}\)


\(\displaystyle{ d=2b}\)
\(\displaystyle{ d-2b=0}\)

???
ODPOWIEDZ