Przekształcenia liniowe - bazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rudald
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 gru 2010, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Przekształcenia liniowe - bazy

Post autor: rudald »

1. Napisać macierze podanych przekształceń liniowych w bazach standardowych rozważanych przestrzeni liniowych:

\(\displaystyle{ L:R^{3} -> R^{3}}\)
L jest rzutem prostokątnym na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi : x+2y+4z=0}\)

oraz

\(\displaystyle{ L:R^{3} -> R^{3},}\) L jest obrotem o kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) wokół osi OX

Prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie zagadnienia, odpowiedzi do zadań mam, lecz dojść do nich nie potrafię. Jak to wygląda w przestrzeni to widzę, ale jak zapisać?
Dziękuję.
ODPOWIEDZ