Podprzestrzenie z zespolonymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zozo020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2012, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

Podprzestrzenie z zespolonymi

Post autor: zozo020 »

Zad. 3. Wskazać podprzestrzeń \(\displaystyle{ V\subset\mathbb{C}^4}\) taką, że \(\displaystyle{ U\oplus V = \mathbb{C}^4}\), gdy:
(a) \(\displaystyle{ U = \{(3s − t, 2t + s, it- s, t + s)\in\mathbb{C}^4 | s, t \in\mathbb{C}\}}\),
(b) \(\displaystyle{ U = \{x\in\mathbb{C}^4 | x_1 + x_2 + x_3- ix_4 = 0\}}\),
(c) \(\displaystyle{ U = \{x\in\mathbb{C}^4 | x_1 + ix_2 = 0\wedge x_2 + x_3 = 0\wedge ix_3 + x_4 = 0\}}\).
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 11:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Podprzestrzenie z zespolonymi

Post autor: bartek118 »

Najprościej to znajdź bazę \(\displaystyle{ U}\). Potem uzupełnij ją do bazy \(\displaystyle{ \mathbb{C}^{4}}\). i te wektory, o które uzupełniłeś bazę \(\displaystyle{ U}\), to będzie baza szukanej przestrzeni \(\displaystyle{ V}\).
ODPOWIEDZ