Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Pokazać z definicji, że poniższa funkcja jest iloczynem skalarnym:
\(\displaystyle{ \left\langle x,y\right\rangle = x ^{T}Ay}\)
gdzie A jest macierzą symetryczną dodatnio określoną. Następnie wyznaczyć normę generowaną
przez ten iloczyn skalarny i pokazać, że spełnia ona warunki normy
Mam nadzieję, że do dobrego działu zamieściłam zadanie, z którym nijak nie mogę sobie poradzić. Jeżeli nie to bardzo przepraszam
\(\displaystyle{ \left\langle x,y\right\rangle = x ^{T}Ay}\)
gdzie A jest macierzą symetryczną dodatnio określoną. Następnie wyznaczyć normę generowaną
przez ten iloczyn skalarny i pokazać, że spełnia ona warunki normy
Mam nadzieję, że do dobrego działu zamieściłam zadanie, z którym nijak nie mogę sobie poradzić. Jeżeli nie to bardzo przepraszam
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Czym są \(\displaystyle{ x,y?}\)
Domyślam się oczywiście. Iloczyn skalarny to dodatnio określony funkcjonał dwuliniowy symetryczny. Określenie, które podajesz, właśnie takowy definiuje. Widać stąd, że przestrzeń liniowa, którą rozważasz, musi być rzeczywista, gdyż tylko wtedy iloczyn skalarny jest symetryczny. W przestrzeni zespolonej spełnia on inny, bardziej skomplikowany warunek.
Domyślam się oczywiście. Iloczyn skalarny to dodatnio określony funkcjonał dwuliniowy symetryczny. Określenie, które podajesz, właśnie takowy definiuje. Widać stąd, że przestrzeń liniowa, którą rozważasz, musi być rzeczywista, gdyż tylko wtedy iloczyn skalarny jest symetryczny. W przestrzeni zespolonej spełnia on inny, bardziej skomplikowany warunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
A można odrobinkę jaśniej dla osoby mniej wtajemniczonej w zawiłe zagadnienia
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Mam doprecyzować zadanie, czy to jest ukryta wskazówka w formie pytania?
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Tak... jednak bądźmy bardziej wymagający. W jakiej przestrzeni?
kar0linka91, musisz po prostu zastosować reguły mnożenia macierzy i sprawdzić warunki definicyjne iloczynu skalarnego. Nic więcej.
kar0linka91, musisz po prostu zastosować reguły mnożenia macierzy i sprawdzić warunki definicyjne iloczynu skalarnego. Nic więcej.
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Przestrzeń w tym wypadku nie jest określona jednoznacznie więc bierzemy \(\displaystyle{ \mathbb{C}^{n}}\).
Karolina czasem nie masz jutro ćwiczeń z MSiD ?
Karolina czasem nie masz jutro ćwiczeń z MSiD ?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 21:36 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Sawior, można by też standardowo wziąć \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\). Jak zauważyłem, przestrzeń musi rzeczywista, czyli nad ciałem skalarów \(\displaystyle{ \mathbb{R}.}\) Dziwnie by było rozważać \(\displaystyle{ \mathbb{C}^n}\) nad \(\displaystyle{ \mathbb{R},}\) choć nikt tego nie zabrania. Jednak \(\displaystyle{ \mathbb{C}^n}\) nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) to zwykłe \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2n}.}\) Inaczej (zupełnie) wyglądają przestrzenie zespolone. Np. czym jest \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) nad ciałem skalarów \(\displaystyle{ \mathbb{C}?}\) To przestrzeń jednowymiarowa. A nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) dwuwymiarowa. Iloczyny skalarne definiuje się inaczej na przestrzeniach rzeczywistych i zespolonych. Stąd potrzebne rozróżnienie.
Udowodnić, że funkcja jest iloczynem skalarnym
Mieszasz pojęcia. Iloczyn skalarny to liczba. Więc jej normą jest moduł.
Chodzi Ci zapewne o postać normy generowanej przez iloczyn skalarny: \(\displaystyle{ \|x\|=\sqrt{\langle x,x\rangle}.}\)
Chodzi Ci zapewne o postać normy generowanej przez iloczyn skalarny: \(\displaystyle{ \|x\|=\sqrt{\langle x,x\rangle}.}\)