Macierz dodatnio określona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Macierz dodatnio określona

Post autor: elektro »

Witam!
W jaki sposób udowodnić, że poniższa macierz jest dodatnio określona dla każdego n?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
2 & -1 & 0 & \cdots & 0 & 0\\
-1 &2 &-1 &\cdots &0 &0 \\
0 & -1 &2 &\cdots &0 &0 \\
\vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
0&0 &0 &\cdots &-2 &2
\end{bmatrix}_{n\times n}}\)
Macierz ta jest symetryczna, gdzie:
\(\displaystyle{ a_{11} = 2 > 0 \\
\det \begin{bmatrix}
2 & -1\\
-1 & 2
\end{bmatrix} = 5 > 0\\
\det \begin{bmatrix}
2 & -1 & 0\\
-1& 2 & -1\\
0& -1 & 2
\end{bmatrix} = 4 > 0\\
\cdots}\)


oraz ma wyrazy na przekątnej dodatnie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
+ & & & \\
& + & & \\
& & \ddots & \\
& & & +
\end{bmatrix}}\)


Czy to wystarczy żeby stwierdzić, że macierz ta jest dodatnio określona dla każdego n?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Macierz dodatnio określona

Post autor: bartek118 »

Udowodnij przez indukcję, że każdy minor główny jest dodatni
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Macierz dodatnio określona

Post autor: elektro »

Dzięki!
ODPOWIEDZ