Witam.
Mam problem z rozwiązaniem tego równania:
\(\displaystyle{ AX=B}\)
Macierz A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&0\\0&0&1\\1&0&0\end{array}\right]}\)
Macierz B
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\4&5&6&7\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyc?
równanie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 3 razy
równanie macierzy
Ok. Dzięki.
A jak mam coś takiego?
\(\displaystyle{ 4X+ 2AX=B}\)
Macierz A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&0,5\\1,5&-1\end{array}\right]}\)
Macierz B
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-10&0\\5&15\end{array}\right]}\)
A jak mam coś takiego?
\(\displaystyle{ 4X+ 2AX=B}\)
Macierz A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&0,5\\1,5&-1\end{array}\right]}\)
Macierz B
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-10&0\\5&15\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
równanie macierzy
\(\displaystyle{ 4X+ 2AX=B \\
(4 \cdot I + 2 A)X = B \\
X = (4 \cdot I + 2 A)^{-1} \cdot B}\)
(4 \cdot I + 2 A)X = B \\
X = (4 \cdot I + 2 A)^{-1} \cdot B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 3 razy
równanie macierzy
Ok. Coś pokombinowałam. Wynik końcowy wyszedł mi:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-5&-3\\10&12\end{array}\right]}\)
Sprawdzi ktoś czy się zgadza?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-5&-3\\10&12\end{array}\right]}\)
Sprawdzi ktoś czy się zgadza?