równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

równanie macierzowe

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3\\2&0\end{bmatrix}+X=\begin{bmatrix} 1&3\\2&0\end{bmatrix} \cdot X}\)

Jak to by można szybko wyliczyć? wiem ze przed X mozemy wstawić macierz jednostkową, a potem odjąć od siebie dwie macierze?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie macierzowe

Post autor: lukasz1804 »

Tak jest, doprowadź równanie do postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} 1 & 3 \\ 2 & 0 \end{array}\right]=\left(\left[\begin{array}{cc} 1 & 3 \\ 2 & 0 \end{array}\right]-\left[\begin{array}{cc} 1 & 0 \\ 0 & 1 \end{array}\right]\right)\cdot X}\). Wystarczy teraz pomnożyć lewostronnie przez otrzymaną różnicę macierzy.
ODPOWIEDZ