odwzorowanie wielomianu stopnia co najwyżej pierwszego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

odwzorowanie wielomianu stopnia co najwyżej pierwszego

Post autor: epicka_nemesis »

Odwzorowanie \(\displaystyle{ F:R_{1}[x] \Rightarrow R^{2}}\) dane jest macierzą
\(\displaystyle{ M_{\beta \tau}(F)=\left[\begin{array}{ccc}2&2\\7&5\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \beta =\{ 4x+3,5x+4\}}\) baza przestrzeni
\(\displaystyle{ \beta =\{ (5,3),(3,2)\}}\)

a) oblicz \(\displaystyle{ F(8x+7)}\)
b) podaj wzór ogólny na \(\displaystyle{ F(ax+b)}\)
szw1710

odwzorowanie wielomianu stopnia co najwyżej pierwszego

Post autor: szw1710 »

Należałoby na to popatrzeć jak na odwzorowanie płaszczyzny w płaszczyznę. Skoro bazą są wielomiany liniowe, to dziedziną nie jest cały pierścień wielomianów, a przestrzeń funkcji liniowych. Jest ona w istocie dwuwymiarowa, a jej elementy można identyfikować z wektorami współczynników. A więc mamy zwykłe odwzorowanie liniowe płaszczyzny w siebie w bazach \(\displaystyle{ \{(4,3),(5,4)\}}\) oraz tej drugiej jak napisałaś. Zauważmy, że w kolumnach macierzy odwzorowania liniowego znajdują się obrazy wektorów bazowych. Pozwala to na względnie łatwe wyznaczenie wzoru analitycznego naszego odwzorowania - myślę tu o bazach standardowych i w dziedzinie i w zbiorze wartości.
ODPOWIEDZ