Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y+z=4\\3x+y-2z=7\\-x+y-3z=4\\\frac{1}{2}x+3y-\frac{3}{2}z=8\end{array}}\)
Macierz 4 równania 3 niewiadome.
Macierz 4 równania 3 niewiadome.
Jest problem po Gaussie dosteje
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&4\\0&-5&-5&-5\\0&0&-5&5\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)
Czy to nie oznacza ze układ jest sprzeczny?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&4\\0&-5&-5&-5\\0&0&-5&5\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)
Czy to nie oznacza ze układ jest sprzeczny?