przestrzenie liniowe V i W równość przekształceń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

przestrzenie liniowe V i W równość przekształceń

Post autor: epicka_nemesis »

Niech \(\displaystyle{ v}\) oraz \(\displaystyle{ W}\) będą przestrzeniami liniowymi, \(\displaystyle{ dimV=n}\) zaś \(\displaystyle{ \{e_{i}\}_{i=1}^{n}}\) to baza \(\displaystyle{ V}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ f,g \in Hom_{k}(V,W)}\) to dla każdego \(\displaystyle{ 1 \le i \le n}\) mamy, ze \(\displaystyle{ f(e_{i})=g(e_{i})}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ f=g}\)
chodzi o dowód, ze tak jest. Proszę o ukierunkowanie.
ODPOWIEDZ