Metoda znajdowania macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
elpopo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 19 paź 2010, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Metoda znajdowania macierzy

Post autor: elpopo »

Mam dwie macierze A,B. Są one do siebie podobne.
Wiemy, ze istnieja odwracalne macierze C i D (C o wyrazach zespolonych, a D o wyrazach rzeczywistych).
I spełniają one warunki:

\(\displaystyle{ B = C ^{-1} A C}\)
\(\displaystyle{ B = D ^{-1} A D}\)

Wydaje mi sie, że macierzy C (tej o wyrazach w ciele liczb zespolonych) należy szukac w ten sposób, ze korzystamy z tego, że macierze A i B są podobne do jakiejś macierzy w postaci Jordana i rozwiązujemy rownanie (X,Y - macierze o wyrazach zespolonych):

\(\displaystyle{ Y ^{-1} B Y}\) = macierz w postaci Jordana = \(\displaystyle{ X ^{-1} A X}\) i stąd dostaniemy \(\displaystyle{ B = C ^{-1} A C}\) , gdzie \(\displaystyle{ C=X Y ^{-1}}\).

Ale jaka jest metoda szukania macierzy D (o wspołczynnikach rzeczywistych)? Prosze o pomoc.
ODPOWIEDZ