Wykaż, że:
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ \varphi :V \rightarrow V'}\) jest przekształceniem liniowym i \(\displaystyle{ \dim V< \infty}\) to zachodzi równość \(\displaystyle{ \dim V = \dim \ker \varphi + \dim \text{im} \, \varphi}\)
gdzie \(\displaystyle{ \text{im} \, \varphi}\) to obraz przekształcenia liniowego zaś
\(\displaystyle{ \ker \varphi}\) to jądro tego przekształcenia.
Jądro, obraz, wymiar
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Jądro, obraz, wymiar
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ V/_{\mbox{Ker}\varphi}}\) jest izomorficzne z \(\displaystyle{ \mbox{Im}\varphi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Jądro, obraz, wymiar
Bez odwoływania się do twierdzenia o izomorfizmie (choć z tą samą ideą), twierdzenie to (zwane twierdzeniem o indeksie) można udowodnić następująco:
Istnieje \(\displaystyle{ U}\) podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\) taka, że \(\displaystyle{ V=\text{ker}\varphi\oplus U}\). Łatwo można wykazać, że \(\displaystyle{ \varphi|_U}\) jest różnowartościowa i na \(\displaystyle{ \text{im}\varphi}\), a więc \(\displaystyle{ U\cong\text{im}\varphi}\). Stąd \(\displaystyle{ V\cong\text{ker}\varphi\oplus\text{im}\varphi}\), a więc \(\displaystyle{ \dim V=\dim\text{ker}\varphi+\dim\text{im}\varphi}\).
(No dobra, w sumie to jest to prawie że dowód twierdzenia o izomorfizmie, który zaproponowała brzoskwinka).
Istnieje \(\displaystyle{ U}\) podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\) taka, że \(\displaystyle{ V=\text{ker}\varphi\oplus U}\). Łatwo można wykazać, że \(\displaystyle{ \varphi|_U}\) jest różnowartościowa i na \(\displaystyle{ \text{im}\varphi}\), a więc \(\displaystyle{ U\cong\text{im}\varphi}\). Stąd \(\displaystyle{ V\cong\text{ker}\varphi\oplus\text{im}\varphi}\), a więc \(\displaystyle{ \dim V=\dim\text{ker}\varphi+\dim\text{im}\varphi}\).
(No dobra, w sumie to jest to prawie że dowód twierdzenia o izomorfizmie, który zaproponowała brzoskwinka).