Sprawdzanie możliwości zapisu liczby w postaci sum.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Perfekcjonista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podole
Podziękował: 2 razy

Sprawdzanie możliwości zapisu liczby w postaci sum.

Post autor: Perfekcjonista »

Jak można sprawdzić czy da się podaną liczbe (\(\displaystyle{ x}\)) zapisać w postaci sum wielokrotności liczb również danych (\(\displaystyle{ z,a}\)). Tak dla wyjaśnienie podam przykład : \(\displaystyle{ x +12z+44t=99z+12t}\)
\(\displaystyle{ z,t}\) są to liczby znane, cyfry przy nich będą zmienne.Teraz pytanie jak sprawdzić czy da się zapisać liczbę \(\displaystyle{ x}\) w postaci sum wielokrotności pozostałych liczb.Dla przykładu nie da się zapisać liczby \(\displaystyle{ 5}\) za pomocą \(\displaystyle{ t =2,z=2}\), natomiast da się \(\displaystyle{ 5}\) zapisać za pomocą \(\displaystyle{ t=12,z=7}\).
ODPOWIEDZ