Mam problem, zupełnie nie wiem jak to zrobić, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi pomógł i napisał chociaż co trzeba po kolei zrobić.
Obliczyć odległość prostej l: \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y+2}{-1} = \frac{z}{1}}\)
od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi : 2y+2z-5=0}\)
Odległość prostej od płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Odległość prostej od płaszczyzny
Najpierw należy sprawdzić czy prosta jest równoległa do płaszczyzny (bo inaczej odległość) będzie równa zero - w tym celu wystarczy sprawdzić czy wektor normalny płaszczyzny jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej.
Jeśli zaś okaże się równoległa (a okaże się), to szukana odległość jest taka sama jak odległość dowolnego punktu prostej od płaszczyzny - a na taką odległość jest już gotowy wzór.
Q.
Jeśli zaś okaże się równoległa (a okaże się), to szukana odległość jest taka sama jak odległość dowolnego punktu prostej od płaszczyzny - a na taką odległość jest już gotowy wzór.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Odległość prostej od płaszczyzny
Nie masz żadnego pomysłu jaka prosta trójka liczb \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) spełnia równości:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y+2}{-1} = \frac{z}{1}}\)
?
Q.
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y+2}{-1} = \frac{z}{1}}\)
?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska