Rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
realbug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rownanie macierzowe

Post autor: realbug »

Cześć! Mam prośbe o weryfikacje czy dobrze sobie uproscilem rownanie (mam znalezc \(\displaystyle{ X}\)


\(\displaystyle{ BX+I=(I+A^{T})(I-A)^{T}}\)

No i teraz przerzucilem sobie I na drugą stronę, w tym samym czasie transponowalem sobie nawias \(\displaystyle{ (I-A)^{T}}\) do postaci \(\displaystyle{ (I-A^{T})}\), nastepnie wymnozylem nawiasy i wszystko lewostronnie pomnozylem przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\). Tak wiec ostatecznie:

\(\displaystyle{ X=B^{-1}\cdot (I+IA^{T}-IA^{T}-A^{T}A^{T}-I)

X=B^{-1}\cdot(-A^{T}\cdot A^{T})}\)


Czy dobrze??
Jesli tak, to pytanie dodatkowe:
w przypadku \(\displaystyle{ -A^{T}\cdot A^{T}}\) mozna pierwsza transponowana macierz pomnożyć przez -1 i potem pomnozyc przez druga transponowana macierz, mam racje?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: lukasz1804 »

Masz rację. Oczywiście można też najpierw pomnożyć macierz \(\displaystyle{ A^T}\) przez nią samą, a później zmienić w iloczynie współczynniki na liczby przeciwne. Na koniec zostaje mnożenie lewostronne przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\).
ODPOWIEDZ