Układ równań - graficzne rozwiązanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karol901
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Układ równań - graficzne rozwiązanie

Post autor: karol901 »

Witam

Czy istnieje jakiś sposób rozwiązania układu równań liniowych 3 zmiennych na płaszczyźnie? Przy 2 zmiennych to nie jest problemem, ale czy jest metoda która pozwoli to zrobić na 3 zmiennych?

\(\displaystyle{ x+3y+4z=0}\)
\(\displaystyle{ 4x+2y-2z=0}\)
\(\displaystyle{ 2x+y+z=8}\)

Potrzebuje to rozwiązać metodą graficzną w Matlabie przy pomocy funkcji 2 wymiarowych, więc albo jest źle skonstruowane zadanie, albo jakaś specjalna metoda.

Z góry dzięki za pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Układ równań - graficzne rozwiązanie

Post autor: anna_ »

Przecież rozwiązaniem będzie trójka liczb \(\displaystyle{ (x,y,z)}\), więc jak masz to zamiar zaznaczyć na płaszczyźnie?
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Układ równań - graficzne rozwiązanie

Post autor: lestkievich »

Pewnie chodzi o wykresy płaszczyzn.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Układ równań - graficzne rozwiązanie

Post autor: anna_ »

To tym bardziej na płaszyźnie tego nie da się zrobić.
karol901
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Układ równań - graficzne rozwiązanie

Post autor: karol901 »

Tak też mi się wydawało, ale dostałem takie zadanie do zrobienia i mam narysować funkcjami, które tworzą wykresy 2D. Więc źle skonstruowane zadanie.
ODPOWIEDZ