Równanie z 4 niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Czy istnieje sposób na obliczenie 4 niewiadomych zawartych w jednym równaniu ? (Równaniu, nie w układzie równań.)
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Chodzi mi o :
\(\displaystyle{ 20 +a \cdot 5+b \cdot 8=c \cdot 5+d \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ 20 +a \cdot 5+b \cdot 8=c \cdot 5+d \cdot 8}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2012, o 19:04 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapisując znak mnożenia, używaj \cdot zamiast gwiazdki.
Powód: Zapisując znak mnożenia, używaj \cdot zamiast gwiazdki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Tak, podstawiasz sobie za \(\displaystyle{ a,b,c}\) cokolwiek i wyliczasz \(\displaystyle{ d}\) (będzie nieskończenie wiele rozwiązań)
To jakieś zadanie, czy sam to wymyśliłeś?
To jakieś zadanie, czy sam to wymyśliłeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Tym równaniem opisałem pewne zadanie, które mam zrobić i potrzebne są dokładne wyniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Masz pewien rodzaj wagi. Po jednej stronie masz daną wagę materiału + x ilość odważników o podanej masie i +y odważników o podanej masie. Po drugiej stronie masz z odważników o masie takiej jaką miał x i w odważników o masie jaką miał y.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Szukam \(\displaystyle{ x,y,z,w}\). Mam dane równanie np. \(\displaystyle{ 58+6x+8y=6z+8w}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Na zasadzie dopasowania chyba tylko:
\(\displaystyle{ 58+6x+8y=6z+8w}\)
\(\displaystyle{ 29=3(z-x)+4(w-y)}\)
\(\displaystyle{ 29}\) trzeba zapisać w postaci :\(\displaystyle{ 29=3a+4b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) są naturalne
wyszło mi:
\(\displaystyle{ a=3,b=5}\)
Czyli
\(\displaystyle{ z-x=3}\) i \(\displaystyle{ w-y=5}\)
przykładowe rozwiązanie to np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\y=2 \\ z=4\\w=7\end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\\y=5 \\z=5\\w=10\end{cases}}\)
Tyle, że dowolnego towaru tymi odważnikami raczej nie zważysz
\(\displaystyle{ 58+6x+8y=6z+8w}\)
\(\displaystyle{ 29=3(z-x)+4(w-y)}\)
\(\displaystyle{ 29}\) trzeba zapisać w postaci :\(\displaystyle{ 29=3a+4b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) są naturalne
wyszło mi:
\(\displaystyle{ a=3,b=5}\)
Czyli
\(\displaystyle{ z-x=3}\) i \(\displaystyle{ w-y=5}\)
przykładowe rozwiązanie to np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\y=2 \\ z=4\\w=7\end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\\y=5 \\z=5\\w=10\end{cases}}\)
Tyle, że dowolnego towaru tymi odważnikami raczej nie zważysz
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podole
- Podziękował: 2 razy
Równanie z 4 niewiadomymi.
Dodać jeszcze mogę, ze przy tym zadaniu operować można na liczbach całkowitych dodatnich, przy czym wartości przy niewiadomych występują w parach (6x-6w,4z-4y).Pozostaje tylko problem wyliczenia \(\displaystyle{ a,b}\).Najłatwiej by było gdyby dało się to jakoś "schematyzować".