Szybkie pytanie do układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: myther »

Witam,

https://www.matematyka.pl/53125.htm

W tym temacie - dlaczego wyznacznik główny musi być równy zero? Co wtedy z pozostałymi wyznacznikami? Czy też muszą być równe zero bo wtedy jest nieskończenie rozwiązań niezerowych oprócz zera bo zero przez zero to symbol nieoznaczony?

Dzieki za odpowiedź
MarcinSzydlowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sie 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów
Pomógł: 28 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: MarcinSzydlowski »

Jeżeli wyznacznik macierzy głównej nie jest zerem, to układ posiada tylko jedno rozwiązanie, a skoro \(\displaystyle{ x=0,y=0, z= 0}\) jest rozwiązaniem to w tym przypadku nie będzie innego niezerowego.
Tak więc, aby istniało rozwiązanie niezerowe wyznacznik główny musi być zerem. Co prawda będziemy mieli wtedy nieskończenie wiele takich rozwiązań, niemniej jednak będzie jedno niezerowe.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: myther »

Treść powinna być nieco inna - niezerowe ROZWIĄZANIA - tak mam w ćwiczeniach do tego konkretnie przykładu. Co to zmienia?
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: Marmat »

Taki układ nie jest układem Cramera. Nie rozwiązujemy tego za pomocą wyznaczników WX, Wy, Wz.
Jeżeli wyznacznik macierzy układu wynosi 0, to znacz, że jej rząd jest mniejszy niż 3.
Szukamy w niej minora rzędu2 (2x2), którego wyznacznik będzie niezerowy. Taki minor tworzą wyrazy: a12,a13,a32,a33.
Odrzucamy wiersze, które są poza minorem, w tym przypadku wiersz drugi. Wspólzynniki przy literce x są poza minorem, więc wyrazy z x przenosimy na drugą stronę i traktujemy jako parametry.
Układ ten rozwiązujemy za pomocą wyznaczników.
Otrzymujemy y i z w zależności od x, które może być dowolną liczbą rzeczywistą.
Zmieniając x otrzymujemy nieskończenie wiele rozwiązań niezerowych.
Pozdrawiam.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: myther »

To jest układ Cramera, macierz główna jest kwadratowa i wyznacznik tej macierzy różny od zera (zakładając m-y)
MarcinSzydlowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sie 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów
Pomógł: 28 razy

Szybkie pytanie do układu równań

Post autor: MarcinSzydlowski »

myther ma rację. Jeżeli wyznacznik macierzy głównej nie jest zerem, to układ ten jest układem Cramera posiada on więc, dokładnie jedno rozwiązanie a skoro jest jednorodny, więc w takim przypadku jego jedynym rozwiązaniem jest trójka \(\displaystyle{ (0,0,0)}\). W przeciwnym razie rząd macierzy głównej jest mniejszy niż ilość niewiadomych, więc układ posiada nieskończenie wiele rozwiązań, a skoro tak, to musi posiadać przynajmniej jedno niezerowe.
ODPOWIEDZ