Witam,
bardzo prosze o pomoc w zagadnieniu z ekonometrii zwanym regula minimaksowa a dotyczacym macierzy, tj. wyznaczeniu takiego wspolczynnika \(\displaystyle{ r^{*}}\) na podstawie macierzy, ze \(\displaystyle{ r^{*}= min_{i}max_{j}|r_{ij}|, \ dla \
j\neq i}\)
prosze o wytlumaczenie jak znajdujemy ten element na podstawie takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0,79&0,26&0,64&0,10\\0,79&1&0,33&0,86&0,59\\0,26&0,33&1&0,17&0,51\\0,64&0,86&0,17&1&0,62\\0,10&0,59&0,51&0,62&1\end{array}\right]}\)
w razie watpliwosci tj. nie wyjasnilem wystarczajaco jasno o co mi chodzi- prosze o pytania, z gory dziekuje za pomoc
Reguła minimaksowa na macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 06:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
Reguła minimaksowa na macierzy
Najpierw w każdej kolumnie znajdujesz największy współczynnik korelacji (pomijając jedynki). Jeśli są w macierzy liczby ujemne, to bierzemy z nich wartość bezwzględną do wyszukiwania największej z nich.
Czyli to będzie: 0,79; 0,86; 0,51; 0,86; 0,62.
Następnie spośród wybranych liczb wybierasz tę najmniejszą. Czyli r* = 0,51.
Czyli to będzie: 0,79; 0,86; 0,51; 0,86; 0,62.
Następnie spośród wybranych liczb wybierasz tę najmniejszą. Czyli r* = 0,51.