norma wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
norma wektora
Musze wyznaczyc \(\displaystyle{ \left \| x+3y \right \|,}\) jesli
\(\displaystyle{ x\perp y, \left \| x \right \|=2, \left \| y \right \|=5}\)
\(\displaystyle{ x\perp y, \left \| x \right \|=2, \left \| y \right \|=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
norma wektora
chodzi o nierówność trójkąta?
\(\displaystyle{ \left \| x+y \right \|\leq \left \| x \right \|+\left \| y \right \|}\)
nie wiem jak \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\) dopasować do tego zadania...
\(\displaystyle{ \left \| x+y \right \|\leq \left \| x \right \|+\left \| y \right \|}\)
nie wiem jak \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\) dopasować do tego zadania...
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
norma wektora
Nie, chodzi o tw. Pitagorasa - dla wektorów prostopadłych jest:
\(\displaystyle{ \left \| x+y \right \|^2= \left \| x \right \|^2+\left \| y \right \|^2}\)
(co zresztą łatwo wykazać korzystając z tego, że \(\displaystyle{ x\circ y=0}\))
Q.
\(\displaystyle{ \left \| x+y \right \|^2= \left \| x \right \|^2+\left \| y \right \|^2}\)
(co zresztą łatwo wykazać korzystając z tego, że \(\displaystyle{ x\circ y=0}\))
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
norma wektora
no dobrze...
podstawiam \(\displaystyle{ 2}\) pod normę \(\displaystyle{ x}\)
podstawiam \(\displaystyle{ 5}\) pod normę \(\displaystyle{ y}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ 7= \left \| x+y \right \|}\)
potrzebuję wiedziec ile jest \(\displaystyle{ \left \| x+3y \right \|}\) i nie bardzo wiem co z ta trójką
nawt jesli rozłoże z definicji na pierwiastek to nic mi to nie daje
podstawiam \(\displaystyle{ 2}\) pod normę \(\displaystyle{ x}\)
podstawiam \(\displaystyle{ 5}\) pod normę \(\displaystyle{ y}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ 7= \left \| x+y \right \|}\)
potrzebuję wiedziec ile jest \(\displaystyle{ \left \| x+3y \right \|}\) i nie bardzo wiem co z ta trójką
nawt jesli rozłoże z definicji na pierwiastek to nic mi to nie daje
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
norma wektora
\(\displaystyle{ \left \| x+3y \right \|^2= \left \| x \right \|^2+\left \| 3y \right \|^2=\left \| x \right \|^2+9\left \| y \right \|^2}\)
Q.
Q.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 18:15 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
norma wektora
To zadanie nie zostało dobrze rozwiązane.
Jeżeli norma pochodzi od iloczynu skalarnego, to:
\(\displaystyle{ \left \| x \right \|^2=x \circ x}\)
więc:
\(\displaystyle{ (x+3y) \circ (x+3y)=x \circ x+ 6x \circ y +9 y \circ y}\)
Ponieważ x i y są prostopadłe:
\(\displaystyle{ (x+3y) \circ (x+3y)=x \circ x+9 y \circ y}\)
\(\displaystyle{ \left \| x +3y \right \|^2=\left \| x \right \|^2+9\left \| y \right \|^2}\)
\(\displaystyle{ \left \| x +3y \right \|^2=4+45=49 \\
\left \| x +3y \right \|=7}\)
Pozdrawiam.
Jeżeli norma pochodzi od iloczynu skalarnego, to:
\(\displaystyle{ \left \| x \right \|^2=x \circ x}\)
więc:
\(\displaystyle{ (x+3y) \circ (x+3y)=x \circ x+ 6x \circ y +9 y \circ y}\)
Ponieważ x i y są prostopadłe:
\(\displaystyle{ (x+3y) \circ (x+3y)=x \circ x+9 y \circ y}\)
\(\displaystyle{ \left \| x +3y \right \|^2=\left \| x \right \|^2+9\left \| y \right \|^2}\)
\(\displaystyle{ \left \| x +3y \right \|^2=4+45=49 \\
\left \| x +3y \right \|=7}\)
Pozdrawiam.