Wymiar lin

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Katarzyna92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 gru 2011, o 16:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Wymiar lin

Post autor: Katarzyna92 »

Niech \(\displaystyle{ v _{1}, v _{2} , v _{3} \in R^{4}}\). Wyznaczyć wymiar \(\displaystyle{ lin(v _{1},v _{1} +v _{2} , v _{2}+v _{3})}\), gdy \(\displaystyle{ v_{1} \in lin(v_{2},v_{3})}\)
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Wymiar lin

Post autor: lestkievich »

Jeżeli \(\displaystyle{ v_1 \in lin\{v_2;v_3\} \Rightarrow v_1=a \cdot v_2 + b\cdot v_3}\) dla pewnych ,ab
Czyli \(\displaystyle{ lin\{v_1;v_1+v_2;v_2+v_3\} =lin\{av_2+bv_3;av_2+bv_3+v_2;v_2+v_3\}=lin\{v_2;v_3\}}\)

wymiar wynosi 2
ODPOWIEDZ