Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Texas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 lis 2011, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dęblin
Podziękował: 5 razy

Układ równań

Post autor: Texas »

Witam, piszę z prośbą o pomoc przy zrobieniu tego zadania, nie wiem jak mam to zrobic, gdyby byly 3 równania to bym wiedzial, dla 4 nie mam bladego pojecia
\(\displaystyle{ x _{1}+2x _{2}+x _{3}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+3x _{2}+4x _{3}=1}\)
\(\displaystyle{ 2x _{1}+3x _{2}-x _{3}=2}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+4x _{2}+7x _{3}=1}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Układ równań

Post autor: kamil13151 »

Masz 3 niewiadome, rozwiąż układ 3 równań i potem sprawdź czy wyniki zgadzają się z czwartym.
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Układ równań

Post autor: Marmat »

Wyznacz rząd macierzy tego układu. Wynosi on 2. Tyle samo wynosi rząd macierzy rozszerzonej.
Dwa ostatnie równania są liniowo zależne od dwóch pierwszych. Wykreślamy równania 3 i 4.
Zostają tylko dwa pierwsze. Szukamy minora rzędu 2 w nowej macierzy. Biorę
współczynniki przy x1 i x2. Wyznacznik wynosi 1. Wszystkie wyrazy spoza minora przenoszę na drugą stronę , traktuję x3 jako parametr.
\(\displaystyle{ x _{1}+2x _{2}=1-x _{3} \\
x _{1}+3x _{2}=1-4x _{3}}\)

Otrzymasz nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od X3.
Pozdrawiam.
Texas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 lis 2011, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dęblin
Podziękował: 5 razy

Układ równań

Post autor: Texas »

dzieki bardzo, juz kumam
ODPOWIEDZ