Znaleźć wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
Znaleźć wektory
Niech \(\displaystyle{ T:R ^{2} \rightarrow R ^{2}}\) będzie przekształceniem liniowym takim, że T(-1,1)=(3,1) i T(1,0)=(0,-1). Znaleźć wektory \(\displaystyle{ T(2,1) i T ^{2}(2,1)}\) , gdzie \(\displaystyle{ T ^{2} =T \circ T}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POL
- Pomógł: 32 razy
Znaleźć wektory
Najpierw wektor \(\displaystyle{ [2,1]}\) należy przedstawić za pomocą wektorów bazowych
\(\displaystyle{ [2,1]= \alpha [-1,1]+ \beta [1,0]}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha =1}\) oraz \(\displaystyle{ \beta =3}\).
Teraz wystarczy skorzystać z liniowości odwzorowania:
\(\displaystyle{ T[2,1]=1 \cdot T[-1,1]+3 \cdot T[1,0]=[3,1]+3 \cdot [0,-1]=[3,-2]}\)
Złożenie analogicznie
\(\displaystyle{ [2,1]= \alpha [-1,1]+ \beta [1,0]}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha =1}\) oraz \(\displaystyle{ \beta =3}\).
Teraz wystarczy skorzystać z liniowości odwzorowania:
\(\displaystyle{ T[2,1]=1 \cdot T[-1,1]+3 \cdot T[1,0]=[3,1]+3 \cdot [0,-1]=[3,-2]}\)
Złożenie analogicznie