oblicz macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bartosz00999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDAŃSK
Podziękował: 36 razy

oblicz macierz

Post autor: bartosz00999 »

czy moglby mi ktos krok po kroku pokazac jak obliczyc wyznacznik takiego macierzu
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&2&3\\1&0&-2&0\\3&-1&1&-2\\4&-2&0&2\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz macierz

Post autor: cosinus90 »

Skorzystaj z rozwinięcia Laplace'a dla drugiego wiersza tej macierzy (dlatego, że jest tam najwięcej zer). Rozumiem, że wzór znasz?
bartosz00999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDAŃSK
Podziękował: 36 razy

oblicz macierz

Post autor: bartosz00999 »

niestety nie znam rozwiniecia laplacea
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

oblicz macierz

Post autor: miki999 »

Nawet elegancki przykład tam masz.

Chyba że proponujesz inną metodę, którą miałeś na zajęciach.
bartosz00999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDAŃSK
Podziękował: 36 razy

oblicz macierz

Post autor: bartosz00999 »

ja nie mialem tego liczone z laplacea
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

oblicz macierz

Post autor: miki999 »

To w jaki sposób miałeś.
bartosz00999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDAŃSK
Podziękował: 36 razy

oblicz macierz

Post autor: bartosz00999 »

mam obliczone do tego momentu (-1)^1+1 |...|+(-1)^1+2*2|..|itd i nie wiem co dalej-- 21 lut 2012, o 11:18 --mam to policzyc z definicji
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

oblicz macierz

Post autor: miki999 »

Popraw zapis. W sumie nie wiem co to ma w ogóle być to co napisałeś.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

oblicz macierz

Post autor: Mariusz M »

bartosz00999, a permutacje miałeś ponieważ można sumować iloczyny po wszystkich permutacjach

\(\displaystyle{ \sum{\left( -1\right)^{sgn\left( \sigma\right) } \prod_{k=1}^{n}{a_{k\sigma\left( k\right) }} }}\)
ODPOWIEDZ