rozwiązać układ w zależności od parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
serekdrogba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 lut 2012, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

rozwiązać układ w zależności od parametru

Post autor: serekdrogba »

Rozwiązać układ w zależności od parametru p
\(\displaystyle{ x+(p-2)y-2pz=4}\)
\(\displaystyle{ px+(3-p)y+4z=1}\)
\(\displaystyle{ (1+p)x+y+2(2-p)z=7}\)

obliczyłem rząd macierzy A(wyszedł 0) i próbowałem liczyć rzad macierzy U ale coś(uzupełnionej) mi nie wychodzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązać układ w zależności od parametru

Post autor: »

Rząd macierzy tego układu na pewno nie wyszedł Ci równy zero. Równy zero wyszedł Ci jej wyznacznik, skąd wnioskujemy, że układ może być nieoznaczony lub sprzeczny. Jeśli teraz chcesz sprawdzić rząd macierzy rozszerzonej, to wybierz z niej podmacierz kwadratową i wykaż, że jej wyznacznik jest niezerowy - będzie to znaczyło, że rząd macierzy rozszerzonej jest równy trzy, a zatem z tw. Kroneckera-Capellego układ jest sprzeczny.

Alternatywnie: dodaj dwa pierwsze równania i od wyniku odejmij trzecie równanie.

Q.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

rozwiązać układ w zależności od parametru

Post autor: smmileey »

Czy jeśli wychodzi,że wyznacznik macierzy głównej jest równy zero, to jeśli \(\displaystyle{ Wx=0 \wedge Wy=0 \wedge Wz=0}\) układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, a jeśli któryś z nich jest różny od zera, to układ nie ma rozwiązań?
Jeśli teraz chcesz sprawdzić rząd macierzy rozszerzonej, to wybierz z niej podmacierz kwadratową i wykaż, że jej wyznacznik jest niezerowy - będzie to znaczyło, że rząd macierzy rozszerzonej jest równy trzy, a zatem z tw. Kroneckera-Capellego układ jest sprzeczny.
Czyli liczę minor \(\displaystyle{ 3 \times 3}\), porównuję do zera i dla tych \(\displaystyle{ p}\), które nie są rozwiązaniem, czyli wyznacznik jest dla nich różny od zera, układ jest sprzeczny, a dla pozostałych, czyli dla rozwiązań, układ jest nieoznaczony?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 14:59 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązać układ w zależności od parametru

Post autor: »

smmileey pisze:Czy jeśli wychodzi,że wyznacznik macierzy głównej jest równy zero, to jeśli \(\displaystyle{ Wx=0 \wedge Wy=0 \wedge Wz=0}\) układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, a jeśli któryś z nich jest różny od zera, to układ nie ma rozwiązań?
Na drugie pytanie odpowiedź jest twierdząca, ale na pierwsze nie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=1\\x+y+z=1\\x+y+z=0\end{cases}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ W=W_x=W_y=W_z=0}\), a mimo to układ jest sprzeczny.
Czyli liczę minor \(\displaystyle{ 3 \times 3}\), porównuję do zera i dla tych \(\displaystyle{ p}\), które nie są rozwiązaniem, czyli wyznacznik jest dla nich różny od zera, układ jest sprzeczny, a dla pozostałych, czyli dla rozwiązań, układ jest nieoznaczony?
W tym konkretnym zadaniu niezależnie od wartości \(\displaystyle{ p}\) zawsze któryś z \(\displaystyle{ W_x,W_y,W_z}\) będzie niezerowy.

Q.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

rozwiązać układ w zależności od parametru

Post autor: smmileey »

Qń pisze:W tym konkretnym zadaniu niezależnie od wartości \(\displaystyle{ p}\) zawsze któryś z \(\displaystyle{ W_x,W_y,W_z}\) będzie niezerowy.
Dobrze, ale chodzi mi ogólnie, czy to jest dobry sposób?

A co do Twojej odpowiedzi na temat pierwszego pytania. Kiedy zatem układ ma nieskończenie wiele rozwiązań?


EDIT:
Znalazłem informację, że jeśli \(\displaystyle{ W=Wx=Wy=....=0}\) wówczas układ jest bądź nieoznaczony bądź sprzeczny. Czyli w tym przypadku trzeba porównać rzędy macierzy \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ W}\). Zatem nieprzyjemne liczenie z parametrami.
ODPOWIEDZ