bardzo proszę o sprawdzenie czy rzad tej macierzy jest dobrze policzony. z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 2 & 1 & 4 & -1 & 3 \\ 3 & 3 & 3 & 2 & 5 \\ 1 & -1 & 5 & -4 & 2\\ \end{array}\right] ^{-2, -3, -1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & 0\\ \end{array}\right] ^{-1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0\\ \end{array}\right] = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ \end{array}\right] = rzA = 2}\)
czy rząd macierzy jest dobrze policzony? sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
czy rząd macierzy jest dobrze policzony? sprawdzenie
Po drugim przekształceniu, kiedy odejmowałeś drugi wiersz od trzeciego i czwartego, powinieneś otrzymać: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1\\ \end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
czy rząd macierzy jest dobrze policzony? sprawdzenie
Nie widzisz, gdzie jest różniaca? \(\displaystyle{ a_{45}=1,}\) dlatego rząd macierzy będzie równy 3. Źle odjąłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
czy rząd macierzy jest dobrze policzony? sprawdzenie
czyli będzie tak?:
\(\displaystyle{ rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 2 & 1 & 4 & -1 & 3 \\ 3 & 3 & 3 & 2 & 5 \\ 1 & -1 & 5 & -4 & 2\\ \end{array}\right] ^{-2, -3, -1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & 0\\ \end{array}\right] ^{-1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1\\ \end{array}\right] = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1\\ \end{array}\right] =}\)
\(\displaystyle{ rzA = 3}\)
\(\displaystyle{ rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 2 & 1 & 4 & -1 & 3 \\ 3 & 3 & 3 & 2 & 5 \\ 1 & -1 & 5 & -4 & 2\\ \end{array}\right] ^{-2, -3, -1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & 0\\ \end{array}\right] ^{-1} = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1\\ \end{array}\right] = rzA = \left[\begin{array}{ccccc} 1 & 2 & -1 & 3 & 2 \\ 0 & -3 & 6 & -7 & -1 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 1\\ \end{array}\right] =}\)
\(\displaystyle{ rzA = 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy